//
Swedish

Swedish

20 June 2012

den internationella dagen till stöd för politiska fångar i Iran

The Campaign to Free Political Prisoners in Iran (CFPPI) har utsett den 20 juni till ”den internationella dagen till stöd för politiska fångar i Iran”. I respons till denna appell hölls förra året demonstrationer i 50 länder runtom hela världen.

 Varför den 20 juni?

Den 20 juni 1981 var en viktig vändpunkt i historien om det iranska folkets kamp mot den islamska regimen. 1979 så kapade den nuvarande regimen revolutionen i Iran och påtvingade sin teokratiska auktoritära makt på miljoner människor.

Den 20 juni 1981, efter mindre än två år vid makten, så började regimen sitt tillslag mot oppositionspartier och organisationer. Vågor av massarresteringar, tortyr och avrättningar ägde rum: regimen avrättade 300-500 människor varje dag och totalt upp emot 7000 människor avrättades det året, vissa efter att endast ha läst oppositionella flygblad. Det finns ingen information om det exakta antalet människor som arresterades och avrättades eftersom regimen utförde denna utrensning i hemlighet och begravde kropparna i omärkta massgravar. Föräldrarna till de som avrättades informerades aldrig om deras barns gravplats. Vissa uppskattar att totalt 20000 oskyldiga män och kvinnor avrättades av den nuvarande regimen i Iran mellan 1981 och 1988.

 Situationen i Iran

Ända sedan den islamska regimen kom till makten 1979 så har folket i Iran berövats sina grundläggande rättigheter inklusive sin yttrandefrihet. Sedan 1979 så har inga oppositionspartier eller –grupper tolererats av regimen och det minsta motstånd mot etablissemanget har mötts med hårda straff. Detta har varit levnadssituationen i Iran i över 30 år och antalet politiska fångar har ökat.

Regimen i Iran har avrättat tusentals kvinnor och män. Unga pojkar och flickor har också arresterats, kidnappats, torterats, våldtagits och avrättats enbart för att ha uttryckt sina åsikter.

Under sommaren 1988, under enbart några få veckor, avrättades över 5000 politiska fångar (se rapporten genom att klicka på denna länk se rapporten). Massakern 1988 är endast en händelse på en lång lista av den islamska regimens grymheter i Iran. Idag sitter tusentals politiska fångar inklusive studenter, aktivister från arbetarrörelsen, kvinnorättsaktivister och barn så unga som 13 år fortfarande i fängelse.

 20 juni 2011

Till stöd för appellen från CFPPI så hölls ”den internationella dagen till stöd för politiska fångar i Iran” i över 50 städer runtom världen. För mer information kontakta oss.

 20 juni 2010

CFPPI utropade den 20 juni att erkännas som ”den internationella dagen till stöd för politiska fångar i Iran”. Detta gjordes för att sätta fokus på fängslandet, tortyren och avrättningarna av tusentals politiska fångar under de senaste tre decennierna.

 20 juni 2009

Efter det så kallade ”valet” av Ahmadinejad sommaren 2009 så kom tusentals demonstranter ut på gatorna i olika städer i Iran. Tusentals demonstranter, vissa så unga som 13 år, blev arresterade och brutalt torterade och våldtagna. När du läser dessa rader så befinner sig många av dem fortfarande i fängelse och avvaktar sin dödsdom.

Den 20 juni 2009, dagen som Neda Agha-Soltan (en 27-årig filosofistudent) sköts till döds av prickskyttar från den islamska regimen på gatorna i Teheran, så arresterade regimen över 500 demonstranter!

 

 

 

 

Advertisements

گفت‌و‌گو‌ها

هنوز دیدگاهی داده نشده است.

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن /  تغییر دادن )

w

درحال اتصال به %s

با كمك مالى خود ما را يارى دهيد

مدیران وبلاگ

20 june 2017

Follow me on Twitter

Advertisements
%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: